Brasserie Neipperg, Luxemburg (LUX)

Category :

Hotel + Gastronomie

Project :

Integration of a brasserie during the renovation and refurbishment project of the inner-city ‘Parking Neipperg’

Client :

Administration Communale de la Ville de Luxembourg

Country :

Luxemburg

Area :

gfa 546 m2

Planning period :

09/2014 - 03/2018

Realisation :

03/2018 - 10/2019


Share on

project Integration of a brasserie during the renovation and refurbishment project of the inner-city ‘Parking Neipperg’ client City of Luxemburg (LUX) architecture services WW+, Esch-sur-Alzette/Trier (LUX/GER) building planning architecture / interior architecture HOAI LPH 1-9 civil engineering Goblet Lavandier, Luxemburg (LUX), concrete repair RW Consult, Luxemburg (LUX) sigeko  PROgroup, Windhof (LUX) gfa 546 m² gv 1.356 m³ net construction costs 1,435,170 € total gross costs 2,031,771€ start of planning 09/2014 03/2017 realisation 03/20158- 10/2019

 

Facts

- as part of the refurbishment of the Neipperg car park, the existing kiosk will be developed and upgraded as a brasserie

- simultaneous upgrading of the station area

- ceiling-high glazing and perspectives

- 49 seats

- interior design featuring natural materials such as wood and natural stone

 

Topographical conditions

The ‘Parking Fort Neipperg’ is located in Luxembourg City’s ‘Quartier Gare’, in direct proximity to the central railway station, the Carré Rotondes and the shopping streets of ‘Avenue de la Gare’ and ‘Avenue de la Liberté’.

 

Car park

At the request of the City of Luxembourg, the ageing car park is being refurbished and renovated. The car park will also feature a restaurant looking out onto ‘Rue du[CW1]  Fort Neipperg’.

 

Restaurant

The aim of the restaurant is to lend the streetscape a new character. The restaurant, in the style of a brasserie, will extend over four levels.

The ground floor houses the ceiling-high glazed guest area, able to seat a maximum of 49. It has a ceiling height of approximately 4 metres and is divided into a counter, respectively bar area, with 18 seats and a flexibly changeable central sitting area able to accommodate 31. A few select natural materials, such as wood-panelled walls, natural stone floors and a brushed brass countertop, give the restaurant an upmarket and modern sense of wellbeing. The design motto can be described as “Come as you are”.

The required infrastructures, such as a disabled toilet, ladies and gents toilets, as well as a back office for the management are also located on the ground floor. As a result of a reduced 2.2m ceiling height, an intermediate floor can be incorporated, housing staff areas, such as changing rooms and staff toilets.

The upper floor (parking level 04) is where the brasserie’s kitchen is located, flooded with natural light. The ceiling-height glazing creates exciting views both into and out of the street. All the necessary utility rooms, such as the scullery, storage room, cold store and refuse area are directly assigned to the kitchen on this level and practically equipped according to their function.


Contact us !

Similar projects

BCEE CityC 03

BCEE bank branch in the City Concorde shopping centre, Bertrange (LUX)

Office + Business
CFL-10Etg 06

Redesign of the 10th floor of the head office of CFL, Luxembourg (LUX)

Interior design
Restaurant gare Luxembourg Vue Ext

Restaurant in railway station building, Luxembourg (LUX)

Hotel + Gastronomie
Haus E Garnisch Ext01

House E, Granich (LUX)

Single-family dwelling
Vodafone Tomorrow Street  003

Innovation Center 'Tomorrow Street', Luxemburg (LUX)

Office + Business
Brasserie Neipperg Perspektive-aussen 2

Brasserie Neipperg, Luxemburg (LUX)

Hotel + Gastronomie

This website uses cookies to improve your experience and to provide personalized content. If you proceed to navigate our website, you accept our use of cookies. More info


I accept