Pavilion Bertrange (LUX)

Category :

Hotel + Gastronomie

Project :

New construction of a restaurant-pavilion

Client :

Administration Communale Bertrange

Country :

Luxemburg

Area :

gfa 310 m²

Start of planning :

08/2011

Realisation :

08/2014 - 08/2015

Assignment :

complete architecture services

Interior design


Share on

project New construction of a restaurant-pavilion client municipal Bertrange (LUX) complete architecture services WW+, Esch-sur-Alzette/Trier (LUX/GER) structural engineering Schroeder & Associés, Luxemburg (LUX) technical engineering + illumination Goblet Lavandier & Associés, Luxemburg (LUX) open space ernst + partner, Trier (GER) gfa 310 m² ufa 280 m² gv 2.020 m³ net construction costs 1.376.000 € total gross costs 1.867.000 € start of planning 08/2011 realisation 08/2014 - 08/2015

 

Integration into surrounding

The single-storey pavilion is located in the centre of Bertrange, at the crossing of Rue de Luxembourg and Rue de Leudelange. In the context of a redesign of Bertrange’s centre, a new town square is created in close proximity to the town hall and the church with a neighbouring park. The discreet cubic body is located right on the boundary of the square and the park. With its basic dimensions of 28m x 11m, it acts as a mediator between these two key urban features.

Design concept

The pavilion has a terrace facing onto the park, measuring approximately 300 m² and able to accommodate a total of approximately 60 seats. Boasting an open kitchen area, the concept of the restaurant prides itself on providing not only a taste adventure, but also a visual experience of food preparation. The clear rectangular form sets itself apart from the square through a gap, thereby underlining its independence. The use of clear forms and the restricted use of just a few materials are distinctive. The cool simple outer shell is in contrast to the bright, radiant inside. Like a cut-open fruit the pavilion allows a glimpse into life on the inside.The generous glass surfaces create a flowing connection between the inside and the outside. All fixed furnishings, such as the kitchen, the bar, the toilet facilities and the storage areas are grouped into one volume and form the southern outer wall. The ceiling and the floors feature natural and simple materials, such as plasterboard ceilings and genuine wood parquet flooring, while subtly blending into the background. The seats in the restaurant are arranged along the glass façade, offering generous views both in and out.

The pavilion’s motto is ‘To see and to be seen`.

Construction principle and materials

The large-scale external south wall and the spacious inner core allow, with the help of covers, for a massive ceiling panel freely projecting on the edge, thereby creating a three-sided unsupported glass façade. The outer shell consists of a one-sided rear-ventilated façade featuring black ceramic plates and peripheral, three-sided glazing. The flat roof is covered with a sheet and grey stone chippings.

 

Porcelanosa.com


Contact us !

Similar projects

Quai Steffen Banner

Take-Away in listed railway station building, Luxembourg (LUX)

Hotel + Gastronomie
Restaurant gare Luxembourg Vue Ext

Restaurant in railway station building, Luxembourg (LUX)

Hotel + Gastronomie
BCEE CityC 03

BCEE bank branch in the City Concorde shopping centre, Bertrange (LUX)

Office + Business
CFL-10Etg 06

Redesign of the 10th floor of the head office of CFL, Luxembourg (LUX)

Interior design
Haus E Garnisch Ext01

House E, Granich (LUX)

Single-family dwelling
Vodafone Tomorrow Street  003

Innovation Center 'Tomorrow Street', Luxemburg (LUX)

Office + Business

This website uses cookies to improve your experience and to provide personalized content. If you proceed to navigate our website, you accept our use of cookies. More info


I accept