laboratory MdM II, Esch-sur-Alzette (LUX)

Category :

Education + Research + Learning

Project :

new construction of a laboratory building for materials research ‘BATIMENT LABORATOIRES AILE SUD’ on the science campus ‘LA CITE DES SCIENCES A BELVAL’ of the University of Luxembourg

Client :

Le Fonds Belval, Esch-sur-Alzette

Country :

Luxemburg

Area :

gfa 18.900 m²

Realisation :

2013 - 2018


Share on

project new construction of a laboratory building for materials research ‘BATIMENT LABORATOIRES AILE SUD’ on the science campus ‘LA CITE DES SCIENCES A BELVAL’ of the University of Luxembourg client Le Fonds Belval, Esch-sur-Alzette (LUX) architecture and leader of a general planning team BEHLES & JOCHIMSEN, Berlin (GER) tender / executive WW+, Esch-sur-Alzette/Trier (LUX/GER) gfa 18.900 m² ufa 12.400 m² gv 83.000 m³ net construction costs 36.100.000 € ( without labours ) realisation 2013 - 2018

 

design, text and graphics by BEHLES & JOCHIMSEN

The university is under development, the users remain largely unknown. The requirement is for flexible surfaces that can be managed economically. The L-shaped main structure responds to its high-profile location at the head of the ‘Place de l’Université’ with a tower-like elevation on the corner and an opening sequence featuring a loggia-exhibition hall-foyer. The first floor houses seminar rooms and laboratories which are accessed over the four cores distributed on this level. The building wing alongside the square features industrial spaces on its ground floor, while the second wing houses heavy-duty laboratories. A depth of 20 m, a load-bearing façade and standardised central shafts, structurally effective, allow a configuration of column-free open-plan laboratories as well as two or three-room corridors. Three units per floor with up to 530 m2 that can be divided up as required are flanked by the core areas, which include the service and communication areas and are shown as recessed in the building structure. The façade exhibits an excellent A/V relationship, an optimised number of openings, windows with triple glazing as well as external sun protection. It contains low-maintenance brick (block bond with protruding headers). The building is scheduled to be a low-energy house.


Contact us !

Similar projects

Musikschule Lundenscheid 3D

Musikschule, Lüdenscheid (GER)

Education + Research + Learning
Grundschule-Ost Saarbrucken

Extension of the elementary school, Saarbrücken Ost (GER)

Education + Research + Learning
Sanem Maison-relais 3D 01

Maison Relais and a music hall, Soleuvre (LUX)

Education + Research + Learning
Realschule Kell am See Ext

School Campus Realschule, Kell am See (GER)

Education + Research + Learning
BNL FINAL 01

Bibliothèque nationale de Luxembourg (BNL), Luxembourg (LUX)

Education + Research + Learning
Kindergarten Beilstein Ext.

Kindergarten, Beilstein (GER)

Education + Research + Learning

This website uses cookies to improve your experience and to provide personalized content. If you proceed to navigate our website, you accept our use of cookies. More info


I accept