Extension of the social welfare offices, Pétange (LUX)

Category :

Office + Business

Project :

Extension of the social wealfare offices in Pétange - Phase II

Client :

Gemeinde Pétange (L)

Country :

Luxemburg

Area :

gfa 725 m²


Share on

project Extension of the social welfare offices in Pétange - Phase II client Community of Pétange (LUX) services WW+, Esch-sur-Alzette/Trier (LUX/GER) architecture sim to HOAI LPH 1-9 gfa 725 m² ufa 375 m² gv 3.310 m³ total area 0,138 ha

 

 

 

Main idea

The expansion of the "Maison Sociale" in Pétange was already taken into account in the original concept and was pursued further due to the growing need for space.

 

 

Design

The extension, designed in timber construction, provides the necessary additional space for the social office on the first floor. The two upper floors offer space for other municipal administrative units, such as the "Département de l`Urbanisme". The addition of a further storey to the existing administration building, which is also of timber construction, completes the extension.

 

 

Design idea

The main entrance of the existing building remains and offers barrier-free access via a ramp that accompanies the facade. The extension can be reached via an extension of the existing corridor, which also provides barrier-free access. The number of workplaces doubles and expands to include an open space office for another six employees, so that there are now a total of 30 workplaces in the building.

 

Vertical access is provided by creating a new stairwell in the annex and adding one floor to the existing stairwell, including an elevator. The basement of the new extension, which was enlarged by a break-through to the existing building, houses both technical and additional archive space.

 

 

Materiality

The design of the newly created interior spaces is largely based on the materiality of the existing building in order to provide all users with a coherent and harmonious working atmosphere. Viewed from the outside, the extension with its pre-patinated, vertical wood strip formwork contrasts with the existing building, which is clad in white, large-scale fiber cement panels.

 

The municipality of Pétange deliberately opted for the sustainable timber construction method and thus for the resource-saving, renewable raw material wood. The energy characteristics of the building correspond to the fulfillment parameters of the passive house construction method.

 

In the selection of the building materials used, the focus was on low-pollutant, healthy materials. The building is equipped with a central ventilation system with highly efficient heat recovery, which guarantees a continuous, constant indoor air quality to enable concentrated work and to offer a high feel-good factor.

 

A photovoltaic system in combination with a green roof is placed on the flat roofs.


Contact us !

Similar projects

Maison Sociale Pettingen 01

Extension of the social welfare offices, Pétange (LUX)

Office + Business
Infofabrik Esch 006

D'Escher Infofabrik, Esch/Alzette (LUX)

Interior design
BCEE CityC 03

BCEE bank branch in the City Concorde shopping centre, Bertrange (LUX)

Interior design
Vodafone Tomorrow Street  003

Innovation Center 'Tomorrow Street', Luxemburg (LUX)

Interior design
IKK Saarbrücken Ext

Headquarters of the IKK , Saarbrücken (GER)

Office + Business
City Concorde bertrange BS 08ter

Extension City Concorde, Bertrange (LUX)

Interior design

This website uses cookies to improve your experience and to provide personalized content. If you proceed to navigate our website, you accept our use of cookies. More info