Extension of the Humboldt-Gymnasium, Trier (GER)

Category :

Architecture competitions

Project :

Extension of the Humboldt-Gymnasium, Trier (GER)

Client :

Stadtverwaltung Trier (D)

Country :

Germany

Area :

gfa 2.067 m²


Share on

project Extension of the Humboldt-Gymnasium client City Administration Trier (GER), public services WW+, Esch-sur-Alzette (LUX) / Trier (GER) Architektur  in cooperation with architecture Dietrich Untertrifaller, München (GER) gfa 2.067 m² ufa 1.260 gv 5.860 m³ plan area size 390 m2 competition 10/2019 - 12/2020

 

"We honour tradition by developing it further".

Quote from Gottfried Böhm

 

 

 

Architectural approach

The new building concentrates on the essentials and is designed to be simple and restrained in keeping with the times. It does not highlight itself and is not recognisable, at first glance, as a later addition. Rather, the aim is to create a homogeneous impression, in which the new is allowed to camouflage itself. Instead of emphasising the break, the difference between old and new, a somewhat more homogeneous ensemble is created that does not impose itself but remains discreetly in the background. A more uniform appearance may be more in line with the wishes of the users, so that new building components lean more heavily on the forms of the old ones. This is not a simple nostalgic architecture or an absolutely literal reconstruction, but a subtle, differentiating reinterpretation of the old.

 

All rooms are generously glazed and optimally supplied with daylight. Opening casements allow natural ventilation and the planned sun protection ensures climate regulation in the individual rooms in summer. The natural room atmosphere is supported by few, authentic and durable finishing materials.

 

 

Accessibility

The new and old buildings are universally accessible on all levels thanks to the lift in the new building.

In the existing building at the corner of Augustinerhofstraße and Hindenburgstraße, however, another lift must be planned in order to make the school building completely universally accessible.

A third lift will probably be necessary to provide universal access to the event hall.

 

 

Materials and Construction

Construction out of modern, technical timber construction in modular design. All walls are made of rapidly renewable coniferous wood (glued laminated timber). The ceilings are concieved as elemented box construction (e.g. Lignatur). Necessary cable routing of the technical building equipment (HLS) within the box elements. Acoustic measures and lighting can be integrated into the wall and ceiling elements. Outer skin plain plaster facade, which is also colour-coordinated with the existing façade, or rather as a continuation of it.

The windows are forseen consequently as wood-aluminium construction with triple glazing with opening sashes for natural ventilation and easy cleaning.

The floor coverings are proposed in hard-wearing natural rubber, colour can be suggested independently.


Contact us !

Similar projects

Rendering_1

Kiosk in Park Molter, Mondercange (LUX)

Architecture competitions
165479 Perspektive Augustinerhof

Extension of the Humboldt-Gymnasium, Trier (GER)

Architecture competitions
Musikschule Lundenscheid 3D

Music school, Lüdenscheid (GER)

Education + Research + Learning
St Wendel Home

New construction of an administrative and operational building, St. Wendel (GER)

Architecture competitions
IKO Leudelange aerial

Administrative building in wood hybrid design, Leudelange (LUX)

Architecture competitions
Kita Ruwer 03

Day Care Center St. Clemens, Trier-Ruwer (GER)

Architecture competitions

This website uses cookies to improve your experience and to provide personalized content. If you proceed to navigate our website, you accept our use of cookies. More info